Former Leone cinema requalification

Castelleone, Cremona, Italy

The design process posed the due regard for the structural elements of the context and the assonance with the peculiarities of the site as its primary objectives. The existing anatomy of the structure as a whole represented the objective condition of the design.

The project proposes the renovation of Ospedale street façade and the placing thereof of a secondary service access. The new façade requalifies the building giving it a new and powerful architectonic image. The design of the brick veneer bestows greater rigour and dignity on the urban backdrop, with its nocturnal uplifting by a series of LED lights regularly distributed across the façade.

The building accesses are arranged into a principal entrance from Garibaldi street and a service entry from Ospedale street. The conference hall on the first floor is independent and distinct from other spaces and is equipped with an access of its own from the portico on Garibaldi street.

From the principal entrance the foyer is reached; the latter in turn leads to the multifunctional hall. The entrance and the foyer are typified by the use of warm materials such as cherry wood for the lining of the walls and the ceilings, and Trani marble as the floor covering. The panel dimensions, the design of the lining and floor layouts is important and therefore rigorous. A large glazed wall warrants good daylight illumination of the entrance.

The projects aims to define a welcoming, luminous ambiance in a rational and versatile space: a space that is comfortable and typified by the careful study of colours, materials and construction details.

The multifunctional hall has a 208-seat capacity. The seating is arranged on a sloping floor to ensure good visibility of the proscenium.

The stage is flat and designed for theatrical representations that require simple scenographic designs, preferably volumetric and without the vertical movement of the scenes.

The performance of musical concerts is made possible by the geometry of the space. The wall and ceiling conformation and the characteristics of the acoustic absorption of every surface guarantee an optimal sound performance.

The mezzanine, reached from the foyer by a stair built in Trani marble blocks, accommodates additional 112 seats. The material characterising this space are the same used in the arena. 

The conference hall stands out as a large space and where furniture is arranged freely. A large table for the speakers and 96 seats are organised in a simple and rational way.

The lighting systems of the multifunctional and the conference halls are separate.

The essential function performed by the lighting equipment is generally that of defining the identity of different spaces and of the accentuation of architectonic elements. Simultaneously, suitable illumination levels are ensured with a high quality of luminous sources in all areas.

The principal lighting system allows for five different applications dictated by a precise technical and aesthetic logic. 

In the elaboration of the present design proposal the balance was aimed at: between the informing principles of the project and the construction practice, between theory and praxis, between formal intuition and construction solution and choice of technology, all in due compliance with the existing constraints and within the limits of the established budget.

​

Project

Massimiliano Gamba

​

Client

Castelleone Municipality

​

Dimensional data

Net ground floor area: 572 m2

Net first floor area: 488 m2

​

Cronologia

Project: 2007

This website uses cookies. Please see our Cookies Policy for details.